

Gulf of Maine Intergovernmental Renewable Energy Task Force

Meeting Agenda

Date: Friday, May 31, 2024, 8:30am - 4:30pm

Location: Plymouth, Massachusetts (Hotel 1620, 180 Water St.)

Purpose

- To exchange information and opportunities for feedback regarding the Proposed Sale Notice.
- Provide an update on the Maine Research Lease.
- Introduce Bureau of Safety and Environmental Enforcement and their role.
- Share information on related topics.
- Provide opportunities for public input about issues before the Task Force.

What is the Gulf of Maine Intergovernmental Renewable Energy Task Force?

The Task Force is composed of Federal, Tribal, state, and local government officials. It is tasked with facilitating the coordination of renewable energy planning activities on the Outer Continental Shelf in the Gulf of Maine.

Detailed Agenda

<u>Note:</u> Agenda sessions will include time for facilitated dialogue among Task Force members, both in plenary and table discussions. Members of the public are invited to observe all plenary discussions. **The agenda includes time for public input.**

TIME	TOPIC
8:30- 9:00	Arrive and registration
30 min	
9:00 - 9:15	Welcome, Opening Remarks, Agenda Review
15 min	 Michael Judge, Undersecretary for Energy, Massachusetts Karen Baker, Chief, Renewable Energy Program, BOEM David Plumb, facilitator, CBI
9:15 - 9:45	Gulf of Maine Tribes
30 min	Overview of Tribal Perspectives

TIME	TOPIC
9:45 - 10:10	Panel of States
25 min	 Overview of state policies, goals and drivers by each Gulf of Maine state and priorities for the Final Sale Notice Michael Judge, Undersecretary of Energy, Massachusetts Ted Diers, Assistant Director, Department of Environmental Services, New Hampshire Dan Burgess, Director, Governor's Energy Office, Maine
10:10 –10:55 45 mins	Proposed Sale Notice and BOEM's planning and leasing process in the Gulf of Maine
	 Zach Jylkka, Project Coordinator, BOEM Questions from the Task Force
10:55 – 11:15	Break
11:15 – 11:45 30 min	Role of Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE) • Cheri Hunter, Renewable Energy Operations Director, BSEE • Questions from the Task Force
11:45 – 12:15 30 min	Public Input Opportunity on the Gulf of Maine Proposed Sale Notice
12:15 – 1:30	Lunch
1:30– 2:15 45 min	 Understanding Bid Credits and Lease Stipulations Luke Feinberg, Project Coordinator, and Emma Chaiken, Economist, BOEM Explanation of bid credits and lease stipulations for Gulf of Maine (10 min) Questions from the Task Force (5 min) Small group discussion (15 min) around the new lease stipulation regarding engagement Plenary discussion of ideas, preferences, and concerns (15 min)
2:15 – 2:45 30 min	Public Input Opportunity
2:45 – 3:00 15 min	Stretch Break

TIME	TOPIC
3:00 – 3:30 30 min	 Maine Research Lease Luke Feinberg, BOEM Stephanie Watson, Offshore Wind Program Manager, Maine Governor's Energy Office Next Steps
3:30 – 4:20 50 min	 Looking Ahead: Transmission Josh Gange, Program Specialist, BOEM Alice Stratton, Ecologist & Permit Coordinator, NOAA Stellwagen Bank National Marine Sanctuary Theodore Paradise, Partner, K&L Gates Discussion
4:20– 4:30 10 min	Next Steps Zach Jylkka, BOEM Summary of key points from the day
4:30	Adjourn

Regarding public comments: This meeting is being held during a public comment period for the Proposed Sale Notice. During the meeting there will be an opportunity to provide written comment that will be entered in Regulations.gov, with staff members assisting participants to enter the comments directly into the website. Verbal feedback provided during the public input opportunities will not be recorded as official public comments from individuals, but rather will be summarized thematically. The summary will be entered into Regulations.gov.

BOEM is also holding public open-house meetings in Portland, ME, Portsmouth, NH and Danvers, MA, along with virtual meetings. More details are available here¹.

¹ https://www.boem.gov/renewable-energy/state-activities/gulf-maine-proposed-sale-notice-psn-public-meetings